header_fietsen2

header_fietsen2

header_wim en nico

header_wim en nico

Maaltijd

Maaltijd

header_kerstbrunch2

header_kerstbrunch2

header_zandsculpturen

header_zandsculpturen

Groep

Groep

Sluizen

Sluizen

dagtocht loopplank

dagtocht loopplank

header gezelschap5

header gezelschap5

header_fietsen

header_fietsen

Boottocht

Boottocht

header gezelschap2

header gezelschap2

header_kerstbrunch

header_kerstbrunch

ALV 2018

ALV 2018

dagtocht vlaai

dagtocht vlaai

Praat vandaag over morgen

Ministerie van VWS en ActiZ roepen op: praat op tijd over hoe je ouder wil worden

Den Haag, 30 oktober 2024 – Praat vandaag over morgen. Dat is de oproep die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ActiZ vandaag – op de Dag van de Zorg Voor Morgen – doen aan iedereen in Nederland. Het aantal ouderen in onze samenleving neemt toe én we worden gemiddeld steeds ouder. Dat maakt het belangrijk om op tijd het gesprek te voeren over hoe je ouder wil worden. Bijvoorbeeld wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past en hoe je fit blijft.

Een groot aantal maatschappelijke organisaties geeft gehoor aan de oproep en voert lokaal of regionaal het gesprek met jonge ouderen onder de noemer ‘Praat vandaag over morgen’. Bijvoorbeeld tijdens wandelingen en gespreks- bijeenkomsten of na film- en theateravonden. Zo organiseert ‘Senioren zelf aan zet’ bewustwordingsbijeenkomsten. Hier maken ze jonge ouderen er met concrete voorbeelden van bewust hoe belangrijk het is om nu al stil te staan bij later. En het gesprek hierover te voeren met hun naasten.

Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg: “Vroeger sprak je met je omgeving over je schoolkeuze, de voorbereiding op je eerste baan of een nieuwe woning. Het zou net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over hoe je ouder wil worden. Dat gesprek kan zo betekenisvol zijn, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Het biedt een kans om goed naar elkaar te luisteren en ervoor te zorgen dat we rekening houden met wat mensen nu al willen regelen voor hun oude dag. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen en partijen hiermee bezig zijn. Want uiteindelijk gaat het gesprek over morgen ons allemaal aan.”

De helft van de Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar praat al weleens over de toekomst. Zo blijkt uit eerder onderzoek (Kien onderzoek, februari 2024). Wie het gesprek nog niet voert, geeft aan dit binnen 5 jaar te willen doen. 84 procent vindt het gesprek over later nuttig.

Over de campagne

De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ is de komende maand opnieuw te zien op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. En is onderdeel van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).